0 produkty
0.00 Eur
košík
 
 
Ako užívať včeliu materskú kašičku?
Ako užívať včeliu materskú kašičku?

Zrejme si už viacerí všimli, že včelia materská kašička nemá veľmi príjemnú chuť. Tí čo si myslia, že bude mať chuť podobnú medu sa sklamú hneď pri jej prvom ochutnaní. Veľa ľudí odradí jej kyslá a jemne štipľavá chuť(spôsobujú ju mastné kyseliny ktoré obsahuje včelia materská kašička, 10-HDA, acetikolin), ktorá sa nedá prirovnať k nijakej potravine.

Tip na spôsob jej užívania

Ako už ale vieme, včelia materská kašička sa neužíva kvôli jej chuti, ale kvôli jej priaznivým účinkom. Pre týchm, čo s užívaním včelej materskej kašičky ešte len začínajú odporúčame, aby ju začali užívať najprv v malých dávkach, aby si zvykli na jej chuť. Počas prvého týždňa ju odporúčame užívať v 0,25g dávkach, ktorú neskôr môžeme zvýšiť na 1g. Po vložení včelej materskej kašičky do úst sa ju snažíme udržať pod jazykom. Po chvíli, keď sa nám už v ústach nahromadí množstvo slín ju môžeme prehltnúť (v tom momente už väčšiu časť svojej kyslo štipľavej chuti stratí). Po jej užití sa neodporúča piť aspoň pol hodinu. Je veľmi dôležité, aby sme včeliu kašičku začali užívať postupne v menších dávkach a to najmä pre tích, ktorí majú citlivý žalúdok, pretože pokiaľ ich telo nie je na včeliu materskú kašičku zvyknuté, môže spôsobiť hnačku.

Spestrenie chuti medom

Pre tých, čo si nevedia zvyknúť na chuť ani pomocou vyššie uvedeného spôsobu, ju odporúčame zmiešať s medom. Pre včeliu materskú kašičku je med druhým najlepším spôsobom ako ju skladovať a uchovať jej aktívne zložky. No je dôležité aby sme vedeli, že pri zmiešaní materskej kašičky s medom sa jej účinky znížia. Je vedecky dokázané, že enzýmy ktoré obsahuje med nemajú dobrý vplyv na zložky, ktoré sa nachádzajú vo včelej materskej kašičke, čo znamená, že sa jej účinok znižuje.

Takže ak chceme včeliu materskú kašičku zamiešať do medu a takým spôsobom uskladniť, musíme najprv odstrániť z medu niektoré jeho zložky, teda enzýmy a to z toho dôvodu, aby neznehodnocovali účinky včelej materskej kašičky. Aby sme dosiahli očakávaný výsledok, musíme med zohriať na 65 °C a potom prudko schladiť. Med ohrejeme v sklenenej nádobe nad horúcou vodou a po náhlom schladení pod 20°C ho zmiešame so včelou materskou kašičkou v takom pomere, aby včelia materská kašička predstavovala 5 až 10% celkového objemu.

Ďalej je dôležité, aby sme takúto zmes včelej materskej kašičky a medu pred každým použitím dôkladne premiešali, pretože aj včelia materská kašička aj med majú rôznu hustotu a môže sa stať, že sa včelia materská kašička po dlhšom skladovaní vyplaví na povrch medu. Včeliu materskú kašičku odporúčame zamiešať do repkového medu, pretože ten sa už po dvoch týždňoch pri izbovej teplote skryštalizuje. V takomto mede sa včelia materská kašička ťažšie dostane na jeho povrch a lepšie sa dávkuje.

Pri dávkovaní takejto zmesi medu a včelej materskej kašičky nezabúdajme na pomer, ktorý sme pri ich zmiešaní použili. Takže ak množstvo včelej materskej kašičky predstavovala 10% z celkového objemu zmesi, tak k tomu aby sme prijali 1g včelej materskej kašičky musíme skonzumovať 10g zmesi včelej materskej kašičky a medu.

Takto pripravená zmes včelej materskej kašičky a medu uchová svoje blahodarné účinky aj pri izbovej teplote, no je dôležité aby sme ju nevystavovali svetlu a styku s vlhkosťou.
 
Frissítse böngészőjét! Download